Långsjöby Intresse Förening

Ord från Ordförande

LIF

För att läsa tidigare text - Börja längst ner på sidan.

Nu var det länge sedan jag skrev, men jag tar med lite bakåt i tiden som jag hade tänkt lägga in, men det blev liksom aldrig av...Igelkott

Maj 2014.
I år hade jag den stora glädjen att få uppleva någon nytt, spännande och ganska fantastiskt - för mig som är född och uppvuxen på Gotland!
Under Kristi Himmelsfärdsheögen vara mina föräldrar här på besök och eftersom vår knappt ett år gamla valp blivit sjuk i hjärnhinneinflammation så var vi på väg till veterinären för ett återbesök. När vi nästan är framme vid Nyliden så ser vi en mörk fläck, långt fram på höger sida av vägen. Jag undrar högt vad det är och i samma stund reser sig den sittande björnen upp och lommar över diket och in i skogen i sakta mak. Jag blev jätteglad över att ha fått se mitt livs första vilda björn, och det var extra roligt att få dela detta med mina föräldrar som uppskattade det lika mycket som jag.

Augusti 2014.
SolnedgångI år hade jag glädjen att kunna spendera fem semesterveckor på Gotland. Å som vi alla minns så var det en extremt varm, solig och fin sommar. Jag är en av de människor som verkligen njuter av sol och värme så den här sommaren var helt fantastisk för mig. Det var mysigt nere i vår lilla stuga och jag såg igelkottar, rabbisar (vilda kaniner), vackra solnedgångar och träffade mycket släkt och vänner. Vissa dagar/ semestrar/ möten blir minnen som ligger en extra varmt om hjärtat. Min sista dag "hemma" på Gotland så träffade jag min farbror och tillsammans red vi ut en tur på över en timme. Jag har ju en hel del problem med min rygg och nacke, men min barndomshobby fick mig att verkligen längta efter en ridtur. Det var en lugn och stilla fredagskväll, fint väder och jag kände mig så otroligt fri när jag satt där på hästryggen. RabbisNär vi red förbi åkrar som jag galloperat på som barn så grät jag nästan av lycka av den härliga känsla som infann sig och fyllde hela mig! Tänk att en ridtur kan betyda så oerhört mycket. Eftersom jag inte ramlade av och slog mig så var denna ridtur (första gången på över 10 år) min sommars höjdpunkt och trots flera dagars träningvärk så var det verkligen värt det.

11 November 2014.
Visst har vi en ovanligt varm höst efter denna fantastiska sommar. Idag är det 3 plusgrader ute och barmark. Det finns lite fläckar av snö här och där, men hur ofta är det barmark så här års!? Isen hade börjat lägga sig på sjön men efter ett par dagar med blidväder så ligger sjön åter öppen.
Igår hade vi styrelsemöte i LIF och det är alltid lika trevligt att träffa de andra i styrelsen. Det fanns mycket att prata om och vi tog bl.a. upp problemet med den kraftigt försämrade mobiltäckningen i byn. Vi kommer att göra en skrivelse till Telia angående detta. Det har även efterfrågats information om Allemansrätten på våra anslagstavlor på Svenska, Engelska och Lettiska. Vi letade fram information som jag kommer att sammanfatta, skriva ut och sätta upp. Vi


22 februari 2014.
Nu har vi haft Årsmöte och helt ärligt var det alldeles för få människor som deltog.
Vi var 12 personer, varav 5 bestod av själva styrelsen! Vi har hållit 17 styrelsemöten under året som gått och arrangerat en hel del evenemang. Vi är för närvarande 34 medlemmar, vilket vi tycker är på tok för lite!
Vi hoppas att under året kunna värva en hel del nya medlemmar, både lokalt boende samt fritidshusägare och utflyttare/hemvändare.
Jag vill passa på att tacka styrelsen för ett gott samarbete under det år som gått och ser fram emot ett lika roligt och intressant 2014 tillsammans. På Årsmötet kom det fram några förslag om hur vi ska kunna öka medlemsantalet och vi får hoppas att det fungerar.
Snart kommer vi att göra ett utskick med information angåede vad vi ordnat under året som gick, där vi även bifogar ett inbetalningskort. Vi ska även lägga in en "flik" på hemsidan där vi skriver vilka våra medlemmar är. Vi hoppas att detta skall uppmuntra människor att vara/bli medlemmar för att visa att de stöder sin hembygd! Om du inte redan är medlem så hoppas jag att du blir det! Välkommen!!! Mvh, Jenny


18 januari 2014.
Nu har vi fått ett nytt år med nya möjligheter!
Visst är det härligt med en nystart ibland. Man kan ju egentligen göra dem när som helst på året, men på något sätt känns det ändå lättare när ett nytt år är på gång.
En del människor avger nyårslöften, men det har jag slutat med. Jag provade två år och båda gångerna funkade det i några månader och sedan bröt jag mitt löfte till mig själv. Så nu för tiden lovar jag mig i så fall att "jag ska göra så gott jag kan" eller "jag ska försöka tänka på att"... För då är chansen större att lyckas och jag slipper göra mig själv besviken.
För min del innebär det här nya året ett nytt jobb och det känns väldigt spännande. Min fästman har startat ett Aktiebolag tillsammans med en kollega och jag är numera anställd på kontoret. Det är verkligen mycket att göra och tänka på när man startar upp ett företag, men det är spännande, lärorikt och en intressant utmaning.
Jag kommer att berätta mer om detta på hemsidan under "Berättelser från byarna" framöver, för det är inte mindre än tre Långvattnare som startar nytt i år!!!

Intresseföreningen kommer under året att upprepa några av aktiviteterna vi anordnade ifjol, som t.ex. Påsklovsloppet och Brännbollskväll m.m. Kanske även vägstädning, Älghelg och givetvis Kvarndagen.
Under februari månad är det även dags för Årsmöte och det kommer mer info om datum och tid framöver.
Då hoppas vi att alla som är intresserade, både medlemmar och andra Långvattnare kommer och fikar med oss och lyssnar på vad LIF ordnat under året som gått!

Mvh, Jenny


14 september 2013.

Nu är jakten i full gång och hösten visar sig från sin allra vackraste sida!
Många av oss ser mindre av våra partners än vanligt eftersom de befinner sig i skogen och utför något som är i det närmaste heligt här i Norrland... De jagar älg!
för mig som gotlänning är det lite svårt att förstå att man hellre sparar sin semester till hösten och sitter eller går timme ut och timme in i skogen. Men eftersom så många gör det måste det ju vara nåt särskilt med det hela. Min fästman verkar helt ha förstått tjusningen...
På Gotland har vi inte älg, björn, varg. lodjur eller järv och det största djuret man riskerar att krocka med har länge varit räven. På senare år har även rådjur och vildsvin planterats in på ön. De har naturligtvis rymt och spridit sig till platser där de inte är önskade. Så nu kan man även krocka med dessa två djurarter, där rådjuret är klart överrepresenterat. Men när man går ut i skogen behöver man inte oroa sig för att hamna på någon meny i alla fall... Å andra sidan har man inte möjligheten att gå ut i naturen och uppleva den spänning det faktiskt innebär att gå och stöta på en nylagd björnskit, få se en älg med ko eller kanske rentav ha turen att få se vår största vilt levande katt en vacker dag. Jag låter det vara osagt hur många som skulle uppskatta att stöta på björn och järv i skogen och hur många som helt ärligt skulle känna sig oberörda av det. Men jag kan för egen del säga att jag väldigt gärna skulle vilja se samtliga av ovanstående djur i naturen, och gärna få möjlighet att fotografera dem också. Men allra helst skulle jag vilja göra detta från tryggheten i min bil och på lite lagom avstånd. Det är otroligt vackra djur och de har min fulla respekt!
Jag hoppas att du, precis som jag, kan njuta av de vackra höstfärgerna och stämningen det ger med tända ljus nu när höstmörkret smyger sig på!

Mvh, Jenny
1 juni 2013.
Idag bjöds vi på ett riktigt åskväder, men regn, blixtar och hagel. Jag befann mig på byns fotbollsplan och klippte gräset just när åskregnet började vräka ner. Jag tänkte först att det går nog över snart, men när regndropparna bara blev större och större och det till slut började hagla stora hagel gav jag upp. Jag sökte skydd för vädret och när jag skulle upp på fotbollsplanen för att hämta bensindunken blixtrade det till ordentligt och åskan mulrade straxt efter, då påminde det mig om somrarnas åskväder på Gotland. De brukar vara riktigt rejäla, sådär så det skallrar i rutorna på huset - å det är ingen överdrift! Jag kom hem så småningom, dyblöt och lite småirriterad för att jag inte hunnit klippa klart, men det är bara att fortsätta imorgon. I vilket fall som så mår gräset och växtligheten bra av regnet som kom och grönskan vi upplever nu är ju helt fantastiskt underbar. Det känns som att vi hoppade över våren i år och gick direkt på sommaren. Å jag klagar inte för jag älskar sol och värme! Hoppas sommaren håller i sig länge i år. Njut av fotbollsplanen som nu kommer att hållas klippt under hela sommaren!

4 maj 2013.
Tack för en trevlig Valborgsmässoafton! "Valborgskör" även nästa år. Nu hoppas jag att våren är på väg på riktigt. Det har ju varit väldigt ombytligt väder på sistone med både sol, snö, regn och blåst. Men idag har vi kunnat njuta av en riktigt solig, varm och fin dag (så länge molnen höll sig undan). Jag hälsar nu... Sköna maj - Välkommen!
24 april 2013.

Nu börjar våren kännas av och snön smälter för fullt! Vintern har sin charm, men som född och uppvuxen Gotlänning måste jag ändå erkänna att jag föredrar sommaren trots att vårvintern här i Lappland är alldeles fantastiskt! Jag längtar efter blommor, tranor, sol och värme! För jag hoppas på en riktigt fin sommar med härligt trädgårdsfix samt grillning och fika med familj och vänner.

Inom föreningen har jag skrivit en ansökan och begärt in flera offerter för att kunna sätta upp informationsskyltar här i Långsjöby för att göra Långvattnet mer tillgängligt, både för byborna häromkring och för besökare. Det handlar om en ny, större skylt till kvarnarna samt en informationstavla vid elljusspåret där vi kommer att märka ut olika sevärdheter runt Långvattnet. Om du har några tips om sevärdheter är du välkommen att höra av dig till mig på e-postadressen som finns längst ner på sidan! Skyltningen är helt beroende av att vi får det sökta bidraget, men man kan ju ändå vara ute i god tid och förbereda så mycket som möjligt i förhoppning om att bidraget blir beviljat!

Sedan har jag bjudit in till körträning inför Valborg för att alla som vill ska kunna träffas och sjunga in våren. Dessutom är körsång vid majbrasan något jag saknat här i byn. Jag tycker att det är ett trevligt inslag vid Valborgsfirandet. Hoppas att det kommer att uppskattas av de som kommer till brasan för att fira in våren också!

Om du vill veta mer om vad LIF planerar framöver kan du läsa om det under fliken "Aktuellt" ovan. Kortare info finns även i "Kalender" till vänster där du även hittar evenemang som anordnas av andra föreningar.
Var uppmärksam på de aktiviteter som kräver anmälan! T.ex. LIF´s Tacosbuffé senare i maj. Kom ihåg att anmäla dig!!!

Mvh, Jenny

3 april 2013.
Jag vill börja med att tacka för visat förtroende när ni valde mig till ny ordförande för LIF på årsmötet den 26 februari 2013. Jag ska göra så gott jag kan för att leva upp till förväntningarna!

Jag heter Jenny Johansson, är 33 år och kommer från Gotland.
Jag och min familj har bott här sedan augusti 2009 och vi trivs väldigt bra.

Jag kommer att arbeta för att byborna runt Långvattnet ska få möjlighet att träffas flera gånger per år och ha roligt tillsammans. Jag har många idéer på evenemang samt utveckling av föreningen och jag hoppas kunna genomföra åtminstone några av dem tillsammans med styrelsen redan i år.

Hör gärna av dig om du har något förslag, om du har möjlighet att hjälpa till med något eller om det är något du undrar över.

Jag har erbjudit mig att vara webbadministratör för hemsidan www.langvattnet.se. Hoppas du tycker att hemsidan känns uppdaterad nu. Du är välkommen att höra av dig om du saknar något på hemsidan eller om du har en text och/eller bild som jag kan lägga in.

Det är alltid kul med nya inlägg för dem som besöker hemsidan regelbundet. Jag vill gärna ha en berättelse från dig. Den kan handla om ett barndomsminne från Långvattnet med omnejd, ditt första jobb, någon historia eller sägen från förr, hur det var att flytta till Långvattnet, eller vad du gjorde på ditt lov eller din semester. Det är helt upp till dig!

Texten får gärna vara skriven i Word, bifoga fil och eventuella bilder i ett mail till mig!

Tveka inte att höra av dig!

Med vänlig hälsning
Jenny Johansson

E-post:gotlandsrosen@hotmail.com
Tel:0739 - 82 76 10
Adress:Långsjöby 251
923 98 Storuman